top of page

Musik vid Dellen

Här i den natursköna Dellenbygden finns en rik och levande skatt av musik, dans och spelmansstämmor vi gärna delar med oss av. Under 18 dagar i juli arrangeras Musik vid Dellen där bygden bjuder in till fest med myllrande spelmansstämmor och spännande konserter i trolsk natur.
 

I det välfyllda programmet finns något för alla smaker.

Vem du än är, varmt välkommen hit att njuta,

lyssna, leka, dansa och ha kul!

DELSBOSTÄMMAN

Delsbostämman är Sveriges äldsta spelmansstämma och alltid äger rum fösta söndagen i Juli.

Stämman inleds med en kyrkbåtsrodd i Dellen till kyrkan följt av stämmogudstjänst där det bland annat bjuds på folkdans i kyrkgången. Därefter tågar spelmän och besökare upp till Delsbo forngård där festen börjar. Stämman erbjuder musik i alla hörn, danskurser, konserter, visstuga och massor av roliga barnaktiviteter. Även forngårdens museum och historiska byggnader är öppna för visning. På dansbanan finns program från klockan 14 då barndansen inleds sedan är det folkmusik och folkdans till midnatt, men i Kilalogen pågår dansen ännu längre. Stämmohelgen startar redan på fredagen direkt efter invigningen av Musik vid Dellen med Dansnatta. Under lördagen finns ett kursutbud innehållande folkmusik och folkdans samt program för barnen. På lördagskvällen är det förstämma med folkmusikgrupper som uppträder på dansbanan.

NORRBOSTÄMMAN

Norrbostämman hålls på Norrbo hembygdsgård ett par mil utanför Delsbo, den andra söndagen i juli, helgen efter Delsbostämman och helgen före Bjuråkersstämman.

Lördagen innan Norrbostämman är en konsertkväll med framträdanden på scenen, som vetter ut över Norra Dellen. Varje onsdagskväll under juni, juli och augusti hålls sedan 1979 de informella kvällsstämmorna på samma plats.

Sedan 2016 är Emma Härdelin musikansvarig för Norrbostämman och därmed får stämman delvis en helt unik inriktning på vissång.

Den första Norrbostämman gick av stapeln 1972.

BJURÅKERSTÄMMAN

BJURÅKERSSTÄMMAN

Bjuråkersstämman är en spelmansstämma som äger rum i på Bjuråkers forngård den tredje söndagen i juli varje år.

Bjuråkersstämman är en spelmansstämma och hembygdsfest som lockar lokalbefolkningen, hemvändare och turister från både Sverige och andra länder. Det erbjuds ett brett utbud av musik, dans, gammeldags mat, gamla byggnader, hantverk och dräkter.

bottom of page