top of page

KONST I HAMN

En konstutställning i den gamla hamnmiljön i Moviken. Promenera runt i området och upptäck konstinstallationer i naturen. Du kan hitta dem överallt; ute i vattnet, uppe i trädet eller inne i skogen. En mysig utflykt för hela familjen.

KULTURKOSSAN

Pop Shop & Art!

DELSBO FORNGÅRD

Dellenbygden förvaltar en oerhört rik kulturskatt som har gått i arv från generation till generation. Delsbo forngård består av värdefulla särpräglade byggnader. Flera av dem är smyckade med ett väggmåleri av särdeles hög klass. Det finns även ett bygdemuseum/textilmuseum där du kan studera Delsbodräkten, Delsbosöm, Näversöm, Delsboknyppling med mera. I samma byggnad finns en butik. Delsbo forngård har även ett intakt skolmuseum.Café, plats för medhavd picknick, marknader, lekplats och ställplats för husvagnar är annat ni finner på forngården

BJURÅKERS FORNGÅRD

Bjuråkers Forngård ligger vackert belägen på ”Lithens backar” mellan Tjärnatjärn och Norra Dellen med ett 50-tal byggnader på området.

Forngården består av bl.a. Hälsingegårdarna Frisbogården, Jens-Ors (parstuga från 1700-talet), Havrastugan med målerier av den kända stormålaren Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Erson. Övriga byggnader är sprutbyte? härbren, kyrkstuga, bakstuga, storhässja samt en fäbod med flera byggnader. Inom området så finns även ett skogsmuseum, skolmuseum och handelsbod.

På serveringen finns ostkaka, hembakt kaffebröd, smörgåsar, glass mm och alldeles nedanför kan barnen leka av sig på lekplatsen med hälsingegårdar i miniformat.

MOVIKENS MASUGN

På 1700-talet upptäcktes järnmalm i Bjuråker. Movikens Masugn anlades vid Norra Dellens strand och togs i drift 1797. Storhetstiden var mellan 1827 och 1856. Masugnen byggdes om på 1860-talet och 1903 ersattes den gamla ugnen av en helt ny. Driften lades ner 1937. I dag är Masugnen restaurerad och ger en inblick i hur tackjärnstillverkningen gick till.

NORRBO HEMBYGDSGÅRD

I sommar siktar Hembygdsföreningen på att spelsugna besökare kan ses utomhus och spela. Ett vanligt skulle det vara spelkvällar på onsdagar under hela sommaren. De planerar också att anordna utomhuskonserter på tisdagskvällar. Midsommarfirande och Norrbostämman,  som vanligtvis händer på hembygdsgården andra söndagen i juli, är beskeden ännu oklara om. Håll med andra ord utkik på Norrbo Hembygdsförenings hemsida om uppdateringar kring vilka evenemang som blir av och i vilken form. Serveringen kommer att vara öppen och pandemianpassad.

DELSBOHUS

Delsbohus erbjuder konst och café i direkt anslutning till Södra Dellen.

Förutom den verksamhet som bedrivs i dag har den anrika byggnaden sedan den byggdes 1912-1913 fungerat som fiskeredskapsfabrik och sedan förråd åt civilförsvaret. Sedan 1988 ägs Delsbohus av Thomas Allander. Thomas har under 2021 öppnat för allmänheten och erbjuder både galleri och café.

BJURÅKERSSTÄMMAN

Bjuråkersstämman är en spelmansstämma som äger rum i på Bjuråkers forngård den tredje söndagen i juli varje år. Bjuråkersstämman är en spelmansstämma och hembygdsfest som lockar lokalbefolkningen, hemvändare och turister från både Sverige och andra länder. Det erbjuds ett brett utbud av musik, dans, gammeldags mat, gamla byggnader, hantverk och dräkter.

DELSBOSTÄMMAN

Delsbostämman är Sveriges äldsta spelmansstämma och alltid äger rum fösta söndagen i Juli. Stämman inleds med en kyrkbåtsrodd i Dellen till kyrkan följt av stämmogudstjänst där det bland annat bjuds på folkdans i kyrkgången. Därefter tågar spelmän och besökare upp till Delsbo forngård där festen börjar. Stämman erbjuder musik i alla hörn, danskurser, konserter, visstuga och massor av roliga barnaktiviteter. Även forngårdens museum och historiska byggnader är öppna för visning. På dansbanan finns program från klockan 14 då barndansen inleds sedan är det folkmusik och folkdans till midnatt, men i Kilalogen pågår dansen ännu längre. Stämmohelgen startar redan på fredagen direkt efter invigningen av Musik vid Dellen med Dansnatta. Under lördagen finns ett kursutbud innehållande folkmusik och folkdans samt program för barnen. På lördagskvällen är det förstämma med folkmusikgrupper som uppträder på dansbanan.

NORRBOSTÄMMAN

Norrbostämman hålls på Norrbo hembygdsgård ett par mil utanför Delsbo, den andra söndagen i juli, helgen efter Delsbostämman och helgen före Bjuråkersstämman. Lördagen innan Norrbostämman är en konsertkväll med framträdanden på scenen, som vetter ut över Norra Dellen. Varje onsdagskväll under juni, juli och augusti hålls sedan 1979 de informella kvällsstämmorna på samma plats.

Sedan 2016 är Emma Härdelin musikansvarig för Norrbostämman och därmed får stämman delvis en helt unik inriktning på vissång. Den första Norrbostämman gick av stapeln 1972

bottom of page