top of page

ALLA GODA TING ÄR 104

Delsbo hör till de tidigaste bebyggda platserna i Hälsingland och är även sverigeledande i antalet byar i en socken. I runda tal finns det 104 olika byar som är spridda runt Delsbo samhälle. Och samhället kallar vi som bor här egentligen Ede - som den by det är byggt runt. Antagligen har vi också några av Sveriges minsta byar. För medans vissa består av många hushåll så är andra inte större än en gård. Tillsammans med socknarna Bjuråker och Norrbo bildar Delsbo Dellenbygden. 

(Källa: dellenportalen.se)

DET FINNS EN BY BAKOM VARJE TRÄD

DELLENSJÖARNA

NATURKATASTROFEN SOM BLEV NÅGOT FANTASTISKT

För 90 miljoner år sedan drabbades bygden av en stor naturkatastrof. En meteorit med diametern 1,3 km slog ner och bildade en enorm krater. Smällen skapade en rekyl i marken och en topp sköt upp i mitten. Norra och Södra Dellen föddes. På toppen ligger nu Norrbo och små delar av Bjuråker och Delsbo och du kan idag åka tvärs över kratern med bil.

 

Ett talesätt i bygden lyder: "De säger att havssjön är stor, men då har de inte sett Dellarna e." 

Hälsinglands landsskapssten Delleniten gav länge forskarna huvudbry. Till slut kom de på att den märkliga bergarten hade bildats vid meteoritnedslaget. Delleniten finns exponerad på ett par ställen på den landtunga som skiljer norra och södra Dellen åt.

Läs om den geometriska energikälla som möjligen finns under fötterna på Norrboborna till följd av meteoritnedslaget genom att klicka på länken nedan.

KNIVEN I DELSBO

Under 1800-talets senare hälft blev Hälsingland och särskilt Delsbo känt för våld och kriminalitet. Laglösheten förvandlade det idylliska bondelandskapet till ett hotfullt parallellsamhälle som statsmakten hade svårt att få bukt med.

Per Mathias Johansson-Knif, mer känd som Kniven i Delsbo var en man som mellan 1889 och 1890 mördade folk på beställning. Allt började för fattige Per Mathias då han övertalades (av Erik Persson som var hotad till livet av grannen Jon Larsson) att mörda Jon för en ersättning på 100 kronor. Läs hela historien eller lyssna på podden om Kniven genom att klicka på någon av länkarna nedan.

DELSBOSTINTAN

Delsbostintan som egentligen hette Ida Gawell-Blumenthal föddes 1869 och växte upp i Arbrå. Som 16 åring kom hon till Delsbo och tog snabbt till sig den kultur och idyll bygden kunde erbjuda. Några år senare kom Ida att ingå i en ensemble i Gävle där hon i sin roll spelade pigan Brita. Här lades grunden till Delsbostintan.

Ida berättade, sjöng och spelade och hennes popularitet växte under de kommande åren med turnéer i bland annat Finland och USA. Hon var en av Sveriges första "entertainers" och nådde stor publik bland annat genom Sveriges Radio. 1908 uppträdde Delsbostintan under den första Hälsingestämmen i Delsbo. Stämman blev en stor manifestation med 15000 deltagare. När Ida uppträdde bar hon alltid Delsbodräkt.

SENSEAIR

Bland alla driftiga företag i Delsbo och Dellenbygden är Senseair kanske något av en udda fågel. Det är ett globalt, högteknologiskt företag som utvecklar och tillverkar sensorlösningar för främst koldioxid och alkohol i luften, men också för propan och metan. Senseair arbetar med två av de mer utmanande problemen i världen idag: säker alkoholmätning och mätning av den allt sämre luftkvaliteten.

 

I Sverige är Senseair ca 195 medarbetare i Delsbo, Kista och Västerås. Internationellt finns de i Chengdu och Düsseldorf. Senseairs huvudkontor är i Delsbo, där ca 165 av medarbetarna är anställda och här finns också deras produktion. De flesta av förtagets ingenjörer arbetar inom forskning och utveckling av produkter och tjänster, vilket motsvarar cirka en tredjedel av Senseairs verksamhet.

Senseair söker alltid nya talanger. Hitta lediga tjänster här

DELLENKILTEN

Något som uppmärksammats och skapat många diskussioner i bygden på senare år är Dellenkilten - ett svenskt tartan (officiellt registrerat som kiltmönster i Skottland) inspirerad av Folkdräkterna kring Dellenbygden. Personen bakom är Mikael Öst, som skapade mönstret i samråd med Delsboskräddaren Pär Swedin och ordföranden i Delsbo hembygdsförening Peter Jonaszon. De första kiltarna såg dagens ljus sommaren 2015.

Dellenkilten var tänkt som ett alternativ till dräkterna i bygden, men används idag av många i kombination med dräkterna och dräktdelar. Numera finner man den även utanför Dellenbygden och Hälsinglands gränser.

En kilt är allt i ett. Från folklore till rock’n’roll. Ett plagg som du kan bära såväl på puben som till bröllop. Man skulle kunna se Dellenkilten som ett resultat av ett skandinaviskt och skotskt förhållande som våra förfäder startade för tusen år sedan.

Det första du möts av när du kommer till Dellenbygden är en stor skylt med en Delsbostinta som blåser i en näverlur. Där står ”Välkommen till Dellenbygden” och ”Välkommen åter”. BrorEriks målningar går som en röd tråd genom hela bygden och återfinns också på matvaror, på kassar i butiker, på pepparkaksburkar och i bygdegårdar. I denna konstnärstäta bygd är BrorErik den mest folkliga och den flest tagit till sig som gestaltare av Hälsinglands mytiska värld. 

2013 fick BrorEric en stjärna på Glada Hudiks Walk of Fame och han finns också representerad vid Stockholms Nationalmuseum. Bror Eric gick bort 2013 efter en tids sjukdom men hans konst lever för alltid kvar. 

BRORERIC
LJUSBACKEN

Ljusbacken har sedan 1974 fungerat som ett kollektiv och har blivit en betydande del i Delsbos och Dellenbygdens historia. Under 70-talet växte en grön våg och tusentals unga människor flytta ut på landsbygderna för att bygga en ny vardag utanför den stora staden. Hälsingland och speciellt Dellenbygden blev ett mål för många och bygden kom att förändras för alltid.

Tack vare fotografen Johan Ahlén finns en hel del dokumentation om livet på Ljusbacken.  

DELSBO ELECTRIC

Delsbo Electric handlar om att skapa de smartaste spårburna fordonen. Utmaningen är att konstruera och framföra ett bemannat, batteridrivet spårgående fordon med minsta möjliga energianvändning. Tävlingen är öppen för studenter som läser på högskola/universitet. Under Delsbo Electric 2020 slog högskolan nytt världsrekord i energieffektivitet för järnvägsfordon. 

Purpose

To drive the transformation to a more sustainable world with a tangible and inspiring experience for tomorrow’s creative minds.


Task

To design build and drive a manned electrified rail vehicle. The most energy efficient vehicle wins.

DELSBO WALDORFSKOLA

Förutom Ede skola, F-9 med 460 elever, Friggesunds skola, F-6 med 80 elever och Bobygda skola, F-6 med 68 elever finns i Dellenbygden Delsbo Waldorfskola. Den presenterar sig så här:

"Delsbo Waldorfskola har en pedagogik som strävar efter att ge varaktig kunskap, genom att hela människan får gå i skolan. Vi är en liten och ”nära” skola där alla är en del i vårt skolsammanhang från förskoleklass till årskurs nio och där alla vuxna finns till för alla elever. Vi tror på kvalitet i det vi gör och vi strävar efter att eleverna ska bli självständiga individer med förmåga att kritisera, reflektera och analysera. Även om Delsbo Waldorfskola arbetar pedagogiskt enligt waldorfskolornas egen kursplan En väg till frihet, så följer skolan naturligtvis samma styrdokument som alla skolor, alltså skollagen och Lgr11, grundskolans läroplan."

DELLENMEJERIET

"För en levande landsbygd och en fossilfri framtid"

Våren 2017 startade produktionen på Dellenmejeriet. All mjölk hämtas från större och mindre gårdar i Hälsingland.

Dellenmejeriet levererar samtliga mejeriprodukter i förpackningar tillverkade av enbart växtbaserat material. Därför är de också först i världen om att få använda miljömärkningen Svanen på ett komplett produktsortiment.

bottom of page