top of page

HITTA UT

Hitta ut är ett hälso-och friskvårdsprojekt som använder sig av kartor och modern teknik

Upptäck nya platser och ett nytt sätt att motionera på. Svårighetsgraden varierar och det finns något för hela familjen. Ladda ner appen eller använd papperskartan. Karta hittar ni hos bland annat Ica.

SUP, KANOT, KAJAK ELLER BÅT I DELLEN

På Norra Dellens familjecamping finns möjlighet att hyra kanot eller kajak och ta en tur till en av de otaliga öarna i Norra-Dellen. Det går även att hyra SUP (Stand Up Paddleboard), roddbåt och motorbåt.

PADEL

I Dellenbygden hittar ni snart inte bara en, utan två platser för den populära träningen padel.
Norrbo Padel är en utomhusbana med belysning i naturskön miljö. Där finns tillgång till toalett, fika-plats, och vattenpåfyllning. Racket och bollar går att hyra eller köpa på plats.
I centrala Delsbo hittar vi även Delsbo Padel som är en inomhusbana.

KANOT I SVÅGAN

I Svågans vindlande lövsalar glider kanoterna fram. Här har du Hälsinglands "canyon" där branta älvnipor varvas med sandbankar som manar till "strandhugg" för bad och för att njuta av medhavd picknic. Kanotturen startar i Ängebo och avslutas vid Sördala naturcamp. Svågan är för övrigt Sveriges minsta älv. Hepp!

BLACKSÅS

Blacksås är ett sägenomspunnet utsiktsberg med ett dramatisk stup i öster. I området kan du vandra på en av de många stigarna. Från vindskyddet på toppen av berget har du en fantastisk utsikt över landskapet ända ut till Bottenhavet.

Blacksås sägen om Gruvfrun:

"Visst är jag rik, men min syster på Blacksås är mycket rikare". Så uttalade sig gruvfrun vid Falu koppargruva enligt en gammal sägen. Detta ledde till en tro på Blacksås som Hälsinglands Klondyke. Åtskilliga bönder från Forsa och Delsbo lär ha ruinerat sig i jakten på rikedomarna i Blacksås. Men enligt geologisk expertis sägs berget bestå av enbart gråsten. Det påstås även att en jätte en gång bott här. Blacksås är också omskrivet i Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Det finns: Parkering, raststuga, rastplats med vindskydd, eldplats och utmärkt stig (ca 2,5 km).

GRÖNTJÄRN

Gröntjärns turkosgröna vatten kan stiga och sjunka med över 13 meter. Detta lilla naturfenomen har inga synliga in- och utlopp. Gröntjärn är ett mycket populärt utflyktsmål och ett av de mest välbesökta naturreservaten i länet. Här finns markerade leder, vindskydd, rullstolsanpassad rastplatsanordning och grill, en skogshuggarkoja, rullstolsanpassad toalett och parkering.

DELLENFLOTTEN

En flytande mötesplats på 60kvm med vedeldat kar, bastu och grillkåta. Dellenflotten utgår från Norra Dellens Familjecamping. Under Juli månad körs dagsturer till bland annat Nätterön. Passa på att njuta av en heldag i Dellen. Det finns även möjlighet att köpa mat till turen. Flotten kan även hyras för firma-event, kompisgäng och allt som fantasin tillåter.

VANDRA I SVÅGADALEN

I Svågadalen finns det gott om vandringsleder, fiske och passionerade guider som brinner för området. Här kan du uppleva spännande äventyr, eller "bara vara" i denna mäktiga tystnad och storslagenhet. På de mest populära lederna och sevärdheterna finns QR-koder som som leder till historik och berättelser. Antalet QR-koder utökas hela tiden. På Svågadalens hemsida finns mer information, kartor över leder med mera samt en app med kartan att ladda hem.

RIDLÄGER

Delsbo Kör- & Ridsällskap arrangerar under alla skollov välbesökta SRR-anslutna ridläger. Skolhästarna är av varierande storlek, välutbildade och lätta att handskas med. Både rid- och teorilektioner hålls av utbildade instruktörer som har mångårig erfarenhet av att arrangera läger. Ridskolan ligger intill sjön Södra Dellen så det brukar bli en hel del bad för de som vill! Ridlägren är fulla för 2021. 

VANDRA I DELLENBYGDEN

Vi har 350 kilometer vandringsled inom Dellenbygden. Dessutom finns här Stråsjöleden, som är en del av pilgrimsleden mellan Långvind och Trondheim. Naturen är varierande med utsikt över Dellensjöarna från alla väderstreck.  Flera leder går i och intill naturreservat. Naturkartan hjälper dig att hitta välja din rutt.  

BOKA TUR MED DELLARNAS KYRKBÅTSRODDARE

Njut av en fantastisk naturupplevelse och trivsam gemenskap på våra underbara Dellensjöar. Alla kan delta, även nybörjare. Boka er egen roddutflykt för grupper eller var med på våra utflyktsrodder på onsdagar kl. 19 under hela perioden juni t.o.m augusti utan föranmälan. Först till kvarn gäller!

SKOGSBAD

Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara mer i nuet för att komma åt lugn och avslappning. När vi fördjupar relationen till naturen har forskning visat att vi sänker våra stressnivåer, sänker blodtryck, upplever ökad glädje, får bättre koncentration och minne, samtidigt som vi boostar vårt immunförsvar. Vi kommer till inre ro och stillhet samtidigt som vi fyller på med energi. 

BO I GLAMPINGTÄLT

På en hemlig plats, ett stenkast från norra Dellens strand, bor du med temat

miniglamping i ett rymligt canvastält, bekvämt och smakfullt möblerat med en frukostkorg som levereras utanför tältet på morgonen.

bottom of page